با توجه به سازه هدف، ساخت اسکلت فلزی مراحل متفاوتی خواهد داشت. اغلب افرادی که تجربه همکاری با مجموعه تپکو را دارند، به این موضوع آگاه میباشند که ساخت اسکلت فلزی باید بر اساس قوانین و مقررات باشد.
چرا که صرفه جویی بدون برنامه در این بخش میتواند عواقب قابل توجهی به دنبال داشته باشد. با این حال یک بررسی اجمالی و کوتاه نسبت به ساخت اسکلت فلزی و ساخت استراکچر فلزی خواهیم داشت تا فرآیند برای شما ملموس گردد.
ساخت اسکلت ساختمان
برای ساخت اسکلت فلزی ساختمان صرفا انتخاب تیر آهن مقاوم و باکیفیت بالا کافی نیست. شما باید انواع جوش و همچنین اتصالات پیچ و مهرهای آن را نیز مورد بررسی قرار دهید. به عنوان مثال هرگاه که صحبت از ساخت اسکلت فلزی یک ساختمان 4 طبقه میشود برای ما بسیار مهم است که پیچ استفاده شده در آن از نوع پیچ پرمقاومت باشد.
در این صورت سازه در مقابل زلزله عملکرد بسیار خوبی از خود نشان میدهد. نکته بعدی که باید مدنظر قرار دهید، نوع اتصالات پیچ و مهره بر روی تیرهای اصلی است که در سال 1401 تغییرات قابل توجهی داشته است.
اگر بخواهید به صورت سنتی هنگام ساخت اسکلت فلزی از جوش قوی استفاده کنید، مقاومت سازه در مقابل زلزله و همچنین وزن بالا کاهش پیدا میکند. از طرفی انتقال صدا نیز بین طبقات بیشتر میشود که چالش بسیار جدی خواهد بود. به همین دلیل است که از اتصال پیچ و مهره با تنش بالا استفاده میشود تا عملکرد آن به خوبی بهینه شود.
در حال حاضر اتصالات اصلی یک اسکلت فلزی عبارت است اتصالات اتکایی، اتصالات پیچ تنیده و یا لغزش بحرانی میباشند. در مجموعه تپکو با توجه به نیاز کارفرما هر یک از موارد بالا به سادگی قابل تعدیل خواهد بود.
مراحل ساخت اسکلت فلزی
معمولا مراحل ساخت اسکلت فلزی به چندین صورت متفاوت انجام میشود که از مهمترین آن ها میتوان به ساخت اسکلت فلزی پیچ و مهره و ساخت اسکلت فلزی با قوطی اشاره کرد که در این بخش هدف اصلی ما نوع اول آن میباشد.
مرحله اول ساخت فونداسیون قوی برای ساخت اسکلت فلزی چند طبقه که شامل «آرماتور بندی، گود برداری، بتن ریزی، و … خواهد شد»
مرحله دوم قرار دادن صفحات و بولت مخصوص تیرآهن پایه روی بتن
مرحله سوم اجاره جرثقیل و نصب ستون های اسکلت فلزی به صورت تک به تک و همچنین بررسی مقاومت و استحکام اتصالات مرکزی
مرحله چهارم بستگی به استفاده از ستون بتنی دارد، در صورتی که اتصالات مرکزی بتنی و تیرآهن به صورت ترکیبی باشد در این بخش باید تیرآهن های کف و دیواره هر طبقه نصب شود. این موضوع بسیار تخصصی است و در یک مقاله عمومی نمیتوان به بررسی آن پرداخت.
مرحله آخر نصب بادبند و مهار کننده میباشد که در هر سازه کاملا متفاوت است و بستگی ما به نظر سازنده دارد. دو حالت معروف استفاده از بادبند عبارت است از بادبند V شکل و بادبند K شکل.
هزینه ساخت اسکلت فلزی یا بتنی
مقایسه اسکلت فلزی و یا بتنی از بعد هزینه کار بسیار سختی خواهد بود. چرا که کیفیت متریال تاثیر قابل توجهی روی آن دارد. در یک نمونه ثابت ساخت میتواند قیمت اسکلت فلزی بیشتر باشد، اما برای تکرار آن از بتن طبیعت دوست و ضد تخریب استفاده شود که هزینه به مراتب بیشتری نسبت اسکلت فلزی دارد، به همین دلیل است که ما یک حالت معمولی از هر دو پروژه را مورد نقد و بررسی قرار خواهیم داد.
در حالت عمومی ساخت اسکلت فلزی نیاز به پشتوانه مالی قوی دارد، چرا که خرید آهن با توجه به نرخ جهانی در ابتدا به صورت خام انجام میشود. در نمونه اسکلت بتنی شرایط اندکی متفاوت است و سازنده میتواند پس از تکمیل هر طبقه هزینه آن را تامین کند، به همین دلیل است که پروژه های معتبر که پشتوانه مالی خوبی دارند از اسکلت فلزی برای سازه خود استفاده میکنند.
در ساخت اسکلت بتنی نیز از انواع میلگرد استفاده میشود به همین دلیل بسیار مهم است که کیفیت سازه بتنی به تایید سازمان های مربوطه برسد. در گذشته سازه بتنی همیشه ارزانتر از اسکلت فلزی بوده است، اما در چند سال اخیر شرایط اندکی تغییر کرده است و به نوعی میتوان گفت که اسکلت فلزی و اسکلت بتنی باکیفیت قیمتی نزدیک به هم دارند. به یاد داشته باشید که عامل برابری هزینه ساخت اسکلت فلزی و یا بتنی مراقبت و نگهداری بعد از نصب بتن میباشد.
قیمت ساخت اسکلت فلزی
با توجه به این که در مورد ساخت اسکلت فلزی صحبت میکنیم، یکی از چالشهای اصلی محاسبه قیمت متریال میباشد که به عوامل بسیار زیادی بستگی دارد. مهمترین عامل در قیمت ساخت اسکلت فلزی قطر تیرآهن و همچنین نحوه پرداخت آن میباشد. اگر یک سازنده پرداخت نقدی انجام دهد و از طرفی تیرآهن را به اندازه 1 سایز کوچک کند هزینههای او به صورت قابل توجه کم میشود. با این حال ما تمام تلاش خود را به کار میگیریم تا هزینههای اصلی یک طبقه را بررسی کنیم. شما این عدد را میتوانید برای سازههای مختلف محاسبه کنید.
- هزینه تخریب، حفاری و ساخت فونداسیون
- هزینه پایه ریزی بتنی
- خرید تیر آهن 30 تا 35 که به صورت روز محاسبه میشود
- خرید میلگرد 10 تا 16 که به صورت روز محاسبه میشود
- خرید ورق
- خرید و یا اجاره تجهیزات ایمنی برای تایید استحکام اسکلت فلزی
- هزینه مربوط به نیروی کار از جمله جوشکار و سرپرست واحد جوشکاری
- هزینه کرایه جرثقیل برای سازماندهی تیرآهن و جوش اولیه
- هزینه سیم جوش و آرماتور بندی
در سال 1403 هزینه ساخت اسکلت فلزی + فونداسیون از حدود 2 میلیون تومان تا 3.9 میلیون تومان متغییر است و بستگی به نیاز سازنده دارد.
بهترین شرکت ساخت اسکلت فلزی
در این بخش سعی کردیم به صورت بسیار خلاصه و اجمالی به بررسی مراحل و نحوه “ساخت اسکلت فلزی” بپردازیم. با توجه به آخرین تغییراتی که در سال 1401 مربوط به آین نامه ساخت تجهیزات فلزی صورت گرفته است، ساخت اسکلت فلزی نسبت به قبل تخصصی تر شده، به همین دلیل نمیتوان مراحل ساخت آن را به سادگی توضیح داد.
در صورتی که نیاز به اطلاعات تخصصی در این حوزه دارید، میتوانید از طریق بخش ارتباط با ما نکات مورد نیاز خودتان را به دست آورید.
در صورتی که تجربه ساخت اسکلت فلزی دارید میتوانید در بخش نظرات اطلاعات خود را با ما به اشتراک بگذارید. لازم به ذکر است که کیفیت متریال مهمترین و اصلیترین بخش ساخت میباشد. در صورتی که به این موضوع توجه کافی صورت نگیرد، نتیجه نهایی جذاب نخواهد بود و حتی برای دریافت پایان کار نیز با چالش مواجه خواهید شد.
بدون دیدگاه